Merhaba. Öncelikle WordPress site nasıl kurulur ve eklentileri yönetimi, ayarları ve tüm detayları ile sizlere daha doğrusu yeni başlayan arkadaşlara anlatmak içi bu makaleyi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım makalem okumaya değer olur. Eğer beğenirseniz lütfen paylaşmayı unutmayın.
WordPress kurulumu. WordPress Install
Öncelikle bunun için bir alan adı yani domain’e ihtiyacımız var ve birde Hosting’e ihtiyacımız var. Eğer domain ve hostingimiz hazır ise hadi başlayalım. WordPress’in kurulum dosyasını www.wordpress.org ‘dan indirmeliyiz. Bu kurulum tamamen manuel kurulumdur. Birde otomatik hosting panelinde yani cpanel kullanıyorsanız softaculous yazılımı yüklü ise cpanelden otomatik olarak veri tabanı oluşturup da yükleyebilirsiniz. Fakat ben burada manuel olarak nasıl yüklenir onu anlatayım istedim.
Öncelikle hosting panelimizde Mysql veri tabanı oluşturmalıyız. Mysql veri tabanı oluşturduğumuzda veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı ve kullanıcı şifresini bir yere not edelim. Bu arada birde tüm izinleri vermeliyiz. Bu izinler wordpress script’in çalışması için geçerli olacaktır.
Mysql Veritabanı Oluşturma.
Yukarıdaki resimde Cpanelinizde MySQL veritabanı sihirbazına tıklayıp açılan yeni penceredeki adımları takip edin. Aşağıdaki resimlerde ise adım adım gösterilmektedir. Bu adımları uyguladığınızda MySQL veritabanımız hazır olacak. Artık worpdress.org’dan indirdiğimiz dosyayı wordpress.zip dosyasından çıkarıp herhangi bir ftp programı ile sunucuya göndermek kalacak.
WordPress site kurulumu için gereken dosyalarımızı Filezilla ftp programı ile public_html klasörüne yükleyiniz. Böylece wordpress site için gerekli olan dosyaları sunucuya göndermiş olduk. Artık veritabanını bağlayabiliriz. Veritabanını bağladıktan sonra sitemiz artık hazır olacak. Filezilla ayarları için lütfen aşağıdaki resimleri bakınız.
Artık wordpress dosyaları gönderme işlemi bitti ve browser’dan domain’in adını yazarak otomatik kurulum işlemine geçebiliriz. Böylece buraya kadar olan bölümleri elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım. Eğer atladığım yer var ise lütfen yorum bölümünden yazınız. Kesinlikle cevap verilecektir. Sorularınıza cevap vermeyi bekliyorum.
WordPress siteye MySQL Veritabanı tanımlama.
www. veya direk ornek.com gibi domain’inizin adını browser’a yazınız. Karşınıza aşağıdaki resim gibi bir ekran çıkması gerekir. Bu ekranda MySQL veritabanının adını, Kullanıcı adını, şifresinin, yolunu yazıp ön tablo ekinin belirterek devam edeceğiz. (Aslın bu işlem bir nevi wp-config dosyasına ekliyor. )
Öncelikle baştaki ekran gelir. Daha sonra diğer resimdeki ekran. Veritabanı adı ve kullanıcı adı, yolu gelir. Böylece wp-config.php dosyasına bu girdileri otomatik yazar. Bu işlemi geçince artık wordpress siteniz hazırdır. Karşınıza sitenizin Kullanıcı Adı, Şifre ve Kurtarma E-posta ekranı gelir. Buralara’da istediğiniz bilgileri girerek sitenizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Artık worpdress siteniz hazırdır. :))