WordPress ve plugin’ler;
WordPress açık kaynak kodlu geldiğinden bir çok geliştirici (yazılımcı) wordpress için plugin (modül) üretmektedir. Bu pluginleri ise ücretsiz versiyonlarını yayınlamaktadırlar. Böylece ücretsiz versiyonları kullanıma sunarlar. Eğer beğenirseniz zaten pro versiyonunu muhakkak elde edersiniz. WordPress Plugin’leri en çok kullanılanları sizler için özellikleri ile beraber inceledim ve sıraladım. Aşağıdaki bilgileri organikseo.net sitesinden alıntı olarak aldım.
01- All in Seo Pack
Sitenizde şimdiye kadar en iyi seo modüllerinin en başında gelen bir eklentidir. Eğer sitenize SEO yapacaksanız bu modülü kesinlikle kullanmalısınız. Kullanımı çok kolay olup tüm makalelerde ve sayfalarda özel olarak veya otomatik olarak anahtar kelime (Keywords), Başlık (title), Açıklama (Description) girebilirsiniz. Eğer seo ile ilgili bir bilginiz yok ise modül otomatik olarak bu yazılanları sayfaya veya makaleye atamaktadır. Size sadece makaleyi yazmak ve etiketlerini girmek kalıyor. Eğer detaylı olarak incelemek isterseniz All in Seo Pack sitesinden inceleyebilirsiniz. All in Seo Pack modülü 12.900.000 kez indirilme ile en başta görülmektedir.
02 – Akismet
WordPress sitelerde en çok can sıkan olay spam yorumlardır. Bu spam yorumları engellemek için en iyi wordpress modülü Akismet ‘tir. Bu modülün hem ücretsiz versiyonu hem de pro versiyonu vardır. Pro versiyonunu tavsiye ederim. Bu plugin gibi bir çok modül mevcut. Ama arasında en iyisi Akismet pluginidir. Eğer incelemek isterseniz Google’a Akismet yazmanız yeterli. Gerekli linkleri google’dan veya Akismet‘i tıklayarak inceleyebilirsiniz. Bu modül 12.000.000 kez indirilmesi ile iyi bir plugin olduğu anlaşılmaktadır.
03 – Google XML Sitemaps
WordPress Web Sitenizin en iyi şekilde haritasını google arama motoruna gönderen bir modüldür. Bu plugini (modül) yüklediğinizde aktif ettiğiniz an ayarlar bölümünden site haritanızı oluşturup google gönderebilirsiniz. Google otomatik gönderilen site haritası statik olup her makale yayınladığınızda plugin otomatik tekrar google gönderir. Böylece sadece bir kez oluşturduğunuz haritayı tekrar tekrar manuel göndermenize gerek kalmaz. Yüklemeniz ve aktif edip ayarlamanız yeterli olacaktır. Google Xml Sitemaps modülü 9.000.000 kez indirilmiştir.
04 – Contact Form 7
WordPress sitelerde en çok iletişim formlarına ihtiyaç duyulur. Bu formlar genelde karmaşık ve biraz html kod bilgisine ihtiyac duyulabilir. fakat bu modül ile kesinlikle her hangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymayacaksınız. Contact Form 7 modülü wordpress.org sitesinde bakıldığında en çok kullanılan bir modüldür. Bu plugin ile kolayca iletişim formları oluşturabilirsiniz. Bu modülün en çok sevilen tarafı istediğiniz gibi ve istediğiniz sayıda form oluşturabilirsiniz. Bu wordpress plugin’i 8.900.000 gibi indirilmesi vardır.
05 – NextGEN Gallery
NextGEN Gallery modülü wordpress sitelerinizde özel animasyonlara sahip resim galeri oluşturabilirsiniz. Hem resim galeri oluşturabilir hemde post galeri (Yazı / Makale Galeri ) oluşturabilirsiniz. Sitenizdeki sayfalarda veya makalelerde özel galeriler ile daha şık gösterebilir ve sitenize daha çok ziyaretçi çekebilirsiniz. NextGEN Gallery indirme sayısına bakılırsa gerçekten övgüyü hak eden bir modüldür. 6.250.000 indirme sayısı vardır.
06 – WP Super Cache
WordPress bloglarda ve sitelerde en büyük sıkıntı cache problemidir. WordPress sitelere bir çok modül eklendiği gibi bu eklentilerin hostinglerde veya sunucularda ekstra yük oluşturur. Genelde sunucuların ramini tavan yaptırır. Eğer WP Super Cache modülü yüklü ise sitenizi hızlı bir şekilde optimize eder ve gereksiz sorguları oluşturmaz. Optimize edilen site daha hızlı çalışır. İndirilme sayısına bakılırsa gerçekten çok fazla sitede kullanılmaktadır. WP Super Cache indirilme sayısı 3.900.000 geçmiştir.
07 – Google Analytics for WordPress
Eğer wordpress tabanlı blogunuzu veya sitenizi takip altına almak isterseniz kesinlikle google’in Analytics özelliğini kullanmalısınız. Böylece ister her sayfayı, isterseniz genel olarak takip altına alabilirsiniz. Öncelikle bu wordpress plugini kullanmak için google hesabınız olmalıdır. Google hesabınız ile Analytics hesabı açıp sitenizi doğrulayıp Analytics kodu üretmelisiniz. Google Analytics for WordPress modülünü sitenize kurup google ürettiğiniz kodu buraya girmelisiniz. Artık sitenizi anlık olarak takip edebilirsiniz. Ziyaretçilerinizin hareketlerini izleyebilirsiniz.
08 – WPtouch
WordPress sitelerde otomatik olarak touch özelliği kazandıran bir modüldür. Eğer sitenize böyle bir özellik kazandırmak isterseniz bu plugini kullanabilirsiniz. Eğer sitenizde responsive özelliği var ise çok ve modüle tam uyumlu ise bu modüle çok da ihtiyaç duymayabilirsiniz. Eğer siteniz modülde iyi çalışmıyor veya yavaş çalışıyorsa bu modül tavsiye edilir. Iphone, Ipod touch, Andorid Mobil ve Blackberry OS6 gibi sistemlerde sorunsuz çalışmaktadır.
09 – Word Press Importer
Bloğunuzu veya Web sitenizi taşımak isterseniz ve taşırken export ettiyseniz kesinlikle bu modülü kullanmalısınız. Export ederken ayrı ayrı yazılarınızı ve sayfalarınızı export ettiyseniz bu modül ile sitenizin içine tekrar hatasız bir şekilde aktarabilirsiniz. WordPress Importer modülü size ihtiyacınız olan import etmeyi (sitenizin içine aktarmayı) sağlamaktadır.
10 – Visual Composer
Bu plugin wordpress sitenize bambaşka bir boyut katar. Çok önemli özellikleri vardır. Sayfalarınızı istediğiniz gibi tasarlamanıza yardım olacaktır. premium özelliğini aktif ettiğiniz takdirde yaklaşık 40 adet ekstra özellikler aktif hale gelecektir. Bu plugin’in en dez avantajı ne kadar çok özellik kullanırsanız hostinginize ayrılan ram miktarını ve işlemci miktarını çok fazla kullanmaktadır. Eğer bu modülü kullanıyorsanız en az 1 GB ram’a ihtiyacınız olacaktır.
11- Woocommerce
WordPress blog veya siteler için en gelişmiş e-ticaret plugin’idir. Bu modül ile istediğiniz gibi e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Çok özellikleri mevcut olup web sitenizi biranda ücretsiz olarak kurarak hemen e-ticaret sitesine çevirebilirsiniz. Woocommerce plugin’i ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Ekstra özellikleri isterseniz kendi içinde ek özellikleri elde edebilirsiniz. Yalnız bu ek özellikler için bir miktar ödeme yapmanız gerekebilir.
12 – Revolution Slider
WordPress’in slayt plugin’i olan Revolution Slider şimdiye kadar en başarılısıdır. Layer slider dan daha başarılı bulmaktayım. Çünkü özel siteler için bu plugin’i özellikle kullanmaktayım. Bu plugin ücretli olup bir çok wordpress tema içinde gelmektedir. Eğer özel bir site istiyorsanız bu modülü kesinlikle kullanmalısınız. Yalnız bir dez avantajı var oda Visual composer gibi biraz fazla kaynak tüketmektedir. O yüzden bu plugin leri kullanırken hostinginizi iyi seçmelisiniz.