WordPress’te güzel görünümlü bir site veya sayfa oluşturmak istiyorsanız, ya nasıl kodlayacağınızı bilmeniz gerekir ya da iyi bir page builder plugin’i bilmeniz gerekir. Nasıl kodlanacağını biliyor olsanız bile, bir sayfa oluşturmanın saatlerini harcamak istemezsiniz . Biz sizler için en çok kullanılan Sürükle ve Bırak ( Page Builder ) sayfa oluşturucuları tanıtalım ve nerelerden indireceğinizi yazalım. Öncelikle page builder plugin’leri iyi tanımanız ve özelliklerini bilmeniz gerekir bu size dip not olsun.
Page Builder Nedir?
Page builder; Türkçe karşılığı sayfa oluşturucu anlamına gelir. Bu tür plugin’ler ile istediğiniz sayfayı istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. WordPress sitenizde logunuzu ve Ana menüyü oluşturduktan sonra artık sayfaları düzenlemek gerekir. Eğer iyi bir page builder plugin varsa sitenizde profesyonel web siteleri tasarlayabilirsiniz.
1- Visual Composer Page Builder
Ön Sayfa ve Arka Sayfa yani Back Editör and Front Editör. Bu plugin ile ister önizleyerek sayfa oluşturabilir isterseniz de Admin panelinden wordpress editör ile beraber sayfa oluşturabilir ve tasarım yapabilirsiniz. Sayfalarınıza istediğiniz gibi arkaplan resim, video veya renk gibi materyaller ile beraber sayfalarınızı istediğiniz sayıya bölebilirsiniz. Böylece sayfanın istediğiniz yerine istediğiniz modülü sürükleyerek istediğiniz materyali yükleyebilirsiniz.
Visual composer plugin ile sayfalarınıza farklı bir tasarım ve renk katarsınız. Yaklaşık olarak wordpress verilerine göre yaklaşık olarak 2.000.000 üzerinde indirme sağlanmıştır. Visual Composer plugin’i wpbakery tarafından geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür. Bu plugine bir çok Addons ( Eklenti )geliştirilmiştir. Bunların çoğu ücretli olup istediğinizde işe yarayabilir. Themeforest Sitesinden veya wpbakery.com dan Ücretli olarak indirebilirsiniz.
2- Divi Builder Page Builder
Divi builder diğer page builder sayfa oluşturucular gibi aynı mantığa dayanmaktadır. Hemen hepsi özellik olarak benzerdir. Divi builder biraz daha hafif ve temiz kodlama ile yapılmıştır. Hostingde fazla sorgulara pek sebep olmaz. Ama ne olursa olsun builder’lerin tümü hostinglerde işlemci ve ram gibi kaynakları tüketmektedir. Eğer aynı sayfaya çok özellikli modüller eklerseniz bu size kaynak tüketimini artıracaktır. Şimdi Divi builder’den bahsedelim biraz.
Divi Builder ile ön yüz sayfa tasarımı biraz karışık olsa da genel olarak daha kolaydır. Öncelikle bir satır ekleyip satıra ne eklemek istediğinizi seçmelisiniz. Toplamda 46 adet modülü bulunmaktadır. Bu modülleri Visual Composer de de aynıları mevcut olup fakat değişik modülleri vardır. Bir web sitesinde olması gereken tüm modüller hemen hepsi mevcut diyebilirim. İletişim Formu için Form builder kullanmak isterseniz özel bir plugin eklemenizi tavsiye ederim. Bu konuda WordPress İletişim Formu Oluşturma Makalesine bakabilirsiniz.
3 – Page Builder Site Origin
Sayfa oluşturucuların içinde en az kaynak tüketen bir plugin diyebilirim. Çünkü test etmiş olup yapmış olduğum bir çok sitede bu plugin’i kullanmaktayım. Sitelerde stabil olarak çalışmakta ve bir çok plugin ile hata vermeden çalışmaktadır. Site Origin tarafında geliştirilen bu plugin yani eklenti hemen her sayfada kullanılabilir. Çünkü sayfalarda genel olarak kullanılabilir. Böylece istediğiniz gibi sayfa tasarımları sunmaktadır. Arayüz olarak gayet basit bir tasarımı vardır. Sürükle bırak mantığı ile çalışmakta ve Visual composer kadar işlevseldir.
Site origin Page Builder bir çok sitede kullanılmaktadır. Kendine has temaları ile beraber daha çok kaynakla beraber kullanırsanız daha şık tasarımlar elde edebilirsiniz. Site origin page builder’in resmi web sayfasında veya wordpress.org sayfasından indirebilir ve kullanabilirsiniz. Bu plugin’de diğerleri gibi responsive olup mobilde harika bir görünüm sağlar. Diğerleri kadar gelişmiş ve yaklaşık 800.000 gibi indirme ve kullanma gibi grafiğe sahiptir.